top of page

ZSERBÓ ENERGIAGOLYÓ

Ki mondta, hogy a zserbót csak Karácsonykor eheti az ember?! Nálam idén Húsvétra készülnek ezek a zserbó ihlette energiagolyók. Összesen 6 hozzávalóra van szükségünk hozzá és sütés nélkül is élvezhetjük a hamisítatlan zserbó ízt.

Bár a Karácsonyi Mentes Sütifüzetben található zserbó receptem verhetetlen, most mégsem volt kedvem egy nagyobb sütögetéshez, így energiagolyó formájában álmodtam újra ezt az isteni finom desszertet.


A sütemény édességét a baracklekvár és egy kevés datolya adja, így akár könnyedén teljesen cukormentessé is teheted. Ehhez nincs más dolgod, mind a datolyát elhagyni és 1-2 evőkanállal többet rakni a baracklekvárból a tésztába. Ne felejts el cukormentes lekvárt használni. Mindegy, hogy cukormentesen készíted, vagy sem, egy biztos, klasszikus zserbó íz garantált.


Ha pedig elkészítenéd a Húsvét nagy klasszikusait, mentes verzióban, ehhez is van néhány receptem:


De nézzük mire is lesz szükségünk a zserbó golyókhoz...

Zabpehelyliszt - Készítsd el magad egy turmixgépben, aprítógépben, vagy kávédarálóban. Használj gluténmentest, ha szükséges.

Darált dió - Vedd meg darált formában, vagy daráld le házilag turmixgépben, apírtógépben, vagy dió darálóval. Helyettesíthető más olajos maggal, vagy akár földimandulával is.

Baracklekvár - Mindig válaszd az adalékanyag menteset, vagy készítsd el házilag, kizárólag barackból és az általad választott édesítőből. Használj cukormenteset, ha szükséges. Helyettesíthető más gyümölcslekvárral is, de ez befolyásolni fogja az elkészült golyók ízét.

Datolya - Használj datolya pasztát - ezt az bio boltokban könnyedén be tudod szerezni -, vagy datolyát. Ha sima datolyát használsz, ne felejtsd el kimagozni - feltéve, ha nincs kimagozva - és, hogy datolya paszta legyen belőle, aprítógépben, vagy turmixgépben turmixold le.

- Semmiképp se hagyjátok ki! Kiemeli a sütemény édes ízét.

Étcsokoládé - Én 70%-osat használtam, de ha édesebbre szeretnétek, akkor használhattok 50% körülit, ha keserűbbet, akkor 85-90%-at is.


Ezt a reggelit - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Reggelizzetek, nassoljatok egészségeset!

 

ZSERBÓ ENERGIAGOLYÓ

(mentes és vegán)


Ki mondta, hogy a zserbót csak Karácsonykor eheti az ember?! Nálam idén Húsvétra készülnek ezek a zserbó ihlette energiagolyók. Összesen 6 hozzávalóra van szükségünk hozzá és sütés nélkül is élvezhetjük a hamisítatlan zserbó ízt.



Kalória: 228 kcal / adag

Teljes elkészítési idő: 15-20 perc

Adagok száma: 12 darab



Hozzávalók

125g darált dió

125g zabliszt, ha szükséges, gluténmentes

150g baracklekvár

50g datolya paszta, vagy kimagozott datolya

1/4 tk. himalája só

200g étcsokoládé (én 70%-osat használtam)


Elkészítése

0. Ha magozott datolyát használunk, turmixoljuk aprítógépben, amíg össze nem áll egy masszává.

1. Egy nagyobb tálban keverjük össze a darált diót, a zablisztet és a sót. Adjuk hozzá a baracklekvárt és a datolyát és keverjük spatula, majd a kezünk segítségével, amíg homogén nem lesz a massza.

2. Kanalazzunk 1 nagyobb evőkanálnyit a tenyerünkbe, formázzunk belőle golyót és rakjuk egy sütőpapírral kibélelt nagyobb tányérra, vagy tepsire. Addig ismételjük ezeket a lépéseket, amíg el nem fogy a massza.

3. Olvasszuk fel a csokoládét mikróban, vagy egy dupla falú edény segítségével, forró víz fölött, tűzhelyen. Forgassuk bele a csokoládéba az elkészült golyókat és helyezzük vissza őket a sütőpapírra, végül, ha mindegyik kész, tegyük a tányért a hűtőszekrénybe fél órára, hogy a csokoládé megdermedjen.

4. Ha a csokoládé megdermedt, már fogyaszthatjuk is. Tároljuk hűtőszekrényben, maximum 1 hétig, vagy mélyhűtőben 1-2 hónapig.


Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 darab Kalória: 228

Szénhidrát: 20g Cukor: 8g Rost: 2g

Fehérje: 5g Zsír: 14g Telített zsír: 5g

Só: 69mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page