top of page

ÁFONYÁS ZABPALACSINTA (BANÁN NÉLKÜL)

Mindenkinek van egy bombabiztos reggelije, amit előszeretettel készít el, ha van egy kis ideje reggelente. Nálam ezen a helyen a zabpalacsinta áll, amit bármilyen ízben, bármilyen feltéttel el lehet készíteni, így sosem lehet megunni.

Bevallom, hogy az egyik kedvenc zabpalacsintám az áfonyás, így nem tudom, hogy lehetséges, hogy még nem osztottam meg veletek a receptjét... Így a klasszikus zabpalacsinta receptemet most áfonyával és vaníliával készítettem el, amit aztán joghurttal és friss áfonyával tálaltam, végül egy kis agavé sziruppal locsoltam meg. Én ezt nevezem egy igazán jó, hétvégi reggelinek.

Ehhez a recepthez nincs szükség sem olajra, sem tojásra. Teljesen vegán és gluténmentes, így tényleg akárki fogyaszthatja. Ezen felül az a jó hírem is van, hogy ez a palacsinta banán nélkül készült, így aki nincs oda annyira ezért a gyümölcsért, vagy valamiért nem eheti, az is bátran elkészítheti magának. :)


Miután elárultam, mi nincs benne, most nézzük mi is került bele...

Zabpehelyliszt - A recept egyik kulcs összetevője. Készítsd el magad egy turmixgépben, aprítógépben, vagy kávédarálóban. Használj gluténmentest, ha szükséges. Könnyedén helyettesíthető 1:1 arányban hajdinaliszttel, esetleg rizsliszttel (elméletben működnie kell vele, de én nem próbáltam, így nem tudom garantálni a sikert).

Bourbon vanília őrlemény - Vanília aromával, vagy más fűszerrel is helyettesíthető.

Sütőpor és szódabikarbóna - A kettő kombinációja eredményezi a legjobb textúrát a palacsintáknak, de ha épp nincs mindkettő kéznél, 1,5 tk. sütőport, vagy 1/2 tk. szódabikarbónát is használhatsz.

- Semmiképp ne hagyjátok ki! Kiemeli a palacsinta édes ízét.

Citromlé - Segít a tésztának "feljönni, könnyebb lesz tőle az amúgy ragacsos zabpalacsinta. Helyettesíthető almaecettel.

Agavé szirup - Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról, cukorszirupról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb. Amennyiben szilárd édesítőt használunk, adjunk a keverékhez 1-2 Ek. növényi tejet. Ha Te is azt tervezed, hogy majd nyakon öntöd a kész palacsintákat sziruppal, akkor ki is hagyhatod a tésztából, hiszen az almaszósz amúgy is ad neki egy kis édességet.

Növényi tej - Bármilyen növényi tej megfelelő (vagy esetleg tehéntej).

Almapüré - A legjobb a hozzáadott cukortól mentes. Megvehetjük boltban, vagy elkészíthetjük otthon is. Helyettesíthető növényi joghurttal, vagy tökpürével, de az almaszósszal érhetjük el a legkönnyebb állagot. Ad egy kis édességet a palacsintának.

Áfonya - Használhattok friss, vagy fagyasztott áfonyát is, vagy akár más kéznél lévő bogyós gyümölcsöt.

A tökéletes palacsintához az alábbi 3 trükköt nem árt bevetni:

  • Mindig süssétek alacsony lángon, szépen lassan, hogy ne egy ragacsos, összeesett palacsintát kapjatok a végén. Azt hiszem ennél a receptre fokozottan igaz az a közmondás, hogy a "Türelem rózsát terem."

  • Sose hagyjátok ki a sót!

  • Az édesítőt a kevesebb több elvet használva akár el is hagyhatjuk, főleg, ha tálalásnál jól meglocsoljuk kedvenc szirupunkkal.

Legyen Nektek is az új kedvenc hétvégi, vagy ünnepi reggelitek a zabpalacsinta!


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

ÁFONYÁS ZABPALACSINTA (BANÁN NÉLKÜL)

(mentes és vegán)


Mindenkinek van egy bombabiztos reggelije, amit előszeretettel készít el, ha van egy kis ideje reggelente. Nálam ezen a helyen a zabpalacsinta áll, amit bármilyen ízben, bármilyen feltéttel el lehet készíteni, így sosem lehet megunni.


Kalória: 256 kcal / kis adag

Sütési idő: kb. 15-20 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 20-25 perc

Adagok száma: 1 nagy, vagy 2 kis adag


Hozzávalók

100 g zabliszt / zabpehely

1/2 tk. bourbon vanília őrlemény

1/3 tk. sütőpor

1/3 tk. szódabikarbóna

1/3 tk. só

1 tk. citromlé

1-2 Ek. folyékony édesítő (opcionális, én agavé szirupot használtam)

150 ml mandulatej

80g almapüré

1-2 marék friss, vagy fagyasztott áfonya


Elkészítése

1. Helyezzük az almapürét, a mandulatejet, az édesítőt (opcionális), a zabot, a vaníliát, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a citromlevet - ilyen sorrendben - és turmixoljuk jól össze, majd hagyjuk 10 percig állni. Amennyiben zablisztet használunk, egy tálban is össze tudjuk keverni a palacsintatésztát.

2. Melegítsünk egy kisebb méretű (az enyém átmérője kb. 12 cm) palacsintasütőben 1/8 tk. kókuszolajat (ha teflonos a palacsintasütő, elhagyható). Az sem baj, ha csak nagyobb méretű palacsintasütőnk van kéznél, ebben is el tudjunk készíteni.

3. Egy merőkanállal kanalazzunk bele annyi palacsintatésztát, hogy kb 0,5 cm vastag legyen, majd szórjunk a tetejére áfonyát. Amennyiben nagyobb tepsit használunk, úgy a merőkanál segítségével formázzunk 4-5, kb. 10 cm átmérőjű palacsintát (kicsit vékonyabbak lehetnek, mint a kisebb tepsiben készültek, de ez nem fogja befolyásolni a palacsinta minőségét).

4. Süssük közepes lángon kb. 1,5-2 percig (vagy amíg el nem engedi a tepsi), majd óvatosan fordítsuk meg és süssük a másik felét további 0,5-1 percig. A palacsinta forgatásához én a szilikon spatulát ajánlom.

6. Rétegezzük egymásra az elkészült palacsintákat és tálaljuk joghurttal, friss/fagyasztott áfonyával és agavé sziruppal.

7. A maradékot hűtőben 3-4 napig tudjuk tárolni.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 nagy adag Kalória: 256

Szénhidrát: 44g Cukor: 12g Rost: 6g

Fehérje: 7g Zsír: 5g Telített zsír: 1g

Só: 1958mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a joghurt, a friss áfonya és a szirup nélkül, mindig a kisebb mennyiségeket figyelembe véve lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page