top of page

BANÁNKENYÉR ZABKÁSA

Te is szereted a banánkenyeret? Ha igen, akkor ez a recept most Neked szól! Na meg mindenkinek, aki szeretne egy koránt sem hétköznapi, finom zabkását enni. Ez a kizárólag banánnal édesített zabkása szuper krémes és hozza azt az igazi banánkenyér ízvilágot, amit már jól megszokhattunk.

Azt hiszem, ha reggeliről, vagy édes dolgokról van szó hihetetlen kreatív tudok lenni... nincs ez máshogy sem, ha zabkásáról van szó, főleg mivel az esetek 70%-ában ez szokott a reggeli menü lenni Nálam. Így hát nem csoda, hogy igyekszem minél többféleképpen elkészíteni. Most a banánkenyér volt terítéken, mert szörnyen megkívántam a héten, de nem volt időm elkészíteni, így ezt készült helyette.


Nézzük a hozzávalókat...

Zabpehely - A recept egyik kulcs összetevője. Használj gluténmentest, ha szükséges. Könnyedén helyettesíthető hajdinapehellyel, quinoa pehellyel és rizspehellyel, bár utóbbival kicsit más állagot fogunk kapni.

Banán - Villával, vagy turmixgéppel összetörve kerül a kásába, ez adja a zabkása édes ízét, illetve krémességét. Amennyiben nem találjátok elég édesnek a végeredményt, úgy több banánnal, esetleg édesítővel édesíthettek még rajta. Ha mindenképp el szeretnétek hagyni a banánt - azt figyelembe véve, hogy teljesen más íze lesz a zabkásának -, de szeretnétek krémesebbé tenni a kásátokat, használhattok almaszószt, sütőtököt, cukkínit - ezek mindegyikéből kb. 100-150g-ot - , vagy esetleg 1 Ek. magvajat is.

Növényi tej és víz - Én a víz és a tej kombóját találtam számomra a legtökéletesebbnek, de használhatjátok csak az egyiket is. Bármilyen növényi tej megfelelő (vagy esetleg tehéntej).

Bourbon vanília őrlemény és fahéj - A vanília őrlemény vanília aromával is helyettesíthető. Fahéjnak én ceyloni fahéjat használtam, de bármilyen hagyományos boltban kapható fahéjat is használhattok.

- Semmiképp ne hagyjátok ki! Kiemeli a zabkása édes ízét.

Ezt a reggelit - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

BANÁNKENYÉR ZABKÁSA

(mentes és vegán)


Te is szereted a banánkenyeret? Ha igen, akkor ez a recept most Neked szól! Na meg mindenkinek, aki szeretne egy koránt sem hétköznapi, finom zabkását enni.


Kalória: 192 kcal / kis adag

Főzési idő: 5-10 perc

Teljes elkészítési idő: 10-15 perc

Adagok száma: 1 nagy adag, vagy 2 kis adag

Hozzávalók

60g (gluténmentes) zabpehely

1 nagy, érett banán, villával összetörve

150 ml növényi tej (én zabot használtam)

150 ml víz

1/2 tk. bourbon vanília őrlemény

1/2 tk. fahéj

1 csipet só

Feltétnek: étcsokoládé pasztilla, banán, mogyoróvaj


Elkészítése

1. Egy lábasba öntjük a vizet és a tejet majd közepes lángon felforraljuk.

2. Amint forr vegyük alacsony lángra és öntsük bele a zabpelyhet, a vaníliát és a sót. Folyamatos keverés mellett forraljuk 2-3 percig, vagy amíg el nem éri az általunk preferált állagot. Húzzuk le a tűzről és keverjük hozzá az összetört banánt.

3. Öntsük 1 nagyobb, vagy 2 kisebb tálba, majd tálaljuk banánnal, mogyoróvajjal és étcsokoládéval.


Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 kis adag Kalória: 192

Szénhidrát: 35g Cukor: 9g Rost: 6g

Fehérje: 5g Zsír: 3g Telített zsír: 1g

Só: 175mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a feltétek nélkül, a kisebb adaggal lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page