top of page

GOLDEN MILK ZABFÁNK

A desszertre és reggelire is egyaránt tökéletes zabfánk receptem most egy kellemesen fűszeres, a tél és tavasz jegyeit egyaránt magán hordozó, Golden Milk ízben született újjá.

A Valentin-napon debütált, tökélyre fejlesztett zabfánk receptem egy teljesen más köntösbe öltöztettem, így egy kellemesen édes, ám csípősen fűszeres recept született meg, amelynek én, személy szerint óriási rajongója voltam.


De mis is az az ital, ami alapján ez a recept elkészült?


A Golden Milk egy manapság nálunk is egyre kedveltebb, Indiából származó ajurvédikus ital. A megannyi egészségre gyakorolt jótékony hatása között szerepel többek között az alvást-és emésztést elősegítő, valamint immunerősítő hatása. A jótékony hatásáért főként a kurkumában megtalálható kurkumin felelős, ami erős gyulladáscsökkentő, kedv javító és antioxidáns hatású. Ráadásul ennek az italnak nem csak a neve arany, hanem a színe is.

Ha már a fűszereknél tartunk, nézzük az összetevőket…

Zabpehelyliszt - A recept alapja. Készítsd el magad egy turmixgépben, aprítógépben, vagy kávédarálóban. Használj gluténmentest, ha szükséges.

Kókuszliszt - Lágyabb textúra érdekében nem érdemes kihagyni, aki viszont szereti a zablisztes édességek ragacsosságát, az helyettesítheti még több zabliszttel.

Kókuszvirág cukor - Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb.

Sütőpor - Elengedhetetlen, hogy szép, magas fánkokat kapjunk és ne egy zabkását. Helyettesíthető szódabikarbónával úgy, hogy minden 1 tk. sütőpor helyett 1/4 tk. szódabikarónát használunk.

Mandulatej - Vagy bármilyen más növényi tej (vagy esetleg tehéntej).

Almapüré - A legjobb a hozzáadott édesítő mentes. Megvehetjük boltban, vagy elkészíthetjük otthon is. Helyettesíthető növényi joghurttal, vagy tökpürével, de az almaszósszal érhetjük el a legkönnyebb állagot.

Bourbon vanília őrlemény - Vanília aromával, vagy más fűszerrel is helyettesíthető.

- Semmiképp ne hagyjátok ki! Kiemeli a fánk édes ízét.

Fahéj - Erős antioxidáns, illetve védi az agyműködést. Amennyiben szükséges használjunk ceyloni fahéjat.

Gyömbér - Gyulladáscsökkentő hatású, segít megnyugtatni az emésztőrendszert és az egész testet, így segítheti nyugodt alvásunkat is.

Kurkuma - Erős gyulladáscsökkentő, kedv javító és antioxidáns hatású.

Kardamom - Hasonló jótékony hatásairól ismert, mint a kurkuma. Opcionális, ám erősen ajánlott hozzávaló.

Ashwagandha por - Segít a stressz, valamint az álmatlanság legyőzésében. Opcionális, ám erősen ajánlott, főleg ha épp van kéznél.


Ezeknek a fánkoknak megkoronázása egy, a boltokban ritkán kapható márka (Benjamissimo) - ám interneten néha rá lehet akadni - vegán kurkumás-gyömbéres-citromos fehércsokoládéja, ami még jobban ráerősít ennek a fánknak a fűszeres ízvilágára. Az sem baj, ha nem tudjuk beszerezni, használhatjuk helyette kedvenc étcsokoládénkat is, vagy fogyaszthatjuk a fánkokat natúran is, hiszen így is szuper jó ízük van. Ha pedig nincs fánk sütőformánk, készítsük el muffinként.

Ezt a sütit - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

GOLDEN MILK ZABFÁNK

(mentes és vegán)


A desszertre és reggelire is egyaránt tökéletes zabfánk receptem most egy kellemesen fűszeres, a tél és tavasz jegyeit egyaránt magán hordozó, Golden Milk ízben született újjá.


Kalória: 100 kcal / adag

Sütési idő: 20-25 perc

Teljes elkészítési idő: 45 perc

Adagok száma: 10 darab

Hozzávalók

180 g (gluténmentes) zabpehelyliszt

2 Ek. (20g) kókuszliszt

60g kókuszvirág cukor

1 tk. bourbon vanília őrlemény

1 tk. őrölt fahéj

1 tk. őrölt gyömbér

1/4 tk. kurkuma

1/4 tk. kardamom (opcionális)

1-2 Ek. Ashwagandha por (opcionális)

2 tk. sütőpor

1/4 tk. só

240ml mandulatej

75g almapüré


Sárga máz:

70g vegán kurkumás-gyömbéres-citromos fehércsokoládé (vagy étcsokoládé)

5g kókuszolaj, olvasztva


Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 175C fokra, majd kenjük ki a fánk sütőformákat kókuszolajjal.

2. Keverjük össze a liszteket, a kókuszvirág cukrot, a fűszereket, a sütőport és a sót egy nagyobb tálban.

3. Egy külön tálban keverjük össze az almapürét és a mandulatejet. Öntsük a nedves összetevőket a szárazra, majd keverjük csomómentesre.

4. Egy kanál segítségével kanalazzuk a formákba a tésztát, majd vizes kézzel formázzuk őket, hogy mindenhova egyenlő mennyiségű tészta jusson. Egy másik módszer, hogy a tésztát egy kis zacskóba tesszük, majd kivágjuk az egyik szélét és úgy nyomjuk a tésztát a formákba. Tegyük a sütőbe és süssük 20-25 percig.

4. Vegyük ki a sütőből és amíg hűl készítsük el a rózsaszín mázt. Olvasszuk meg a csokoládét és a kókuszolajat, majd keverjük őket homogénre. Amint kihűltek a fánkok, óvatosan vegyük ki őket a formából (ha kell, széleit egy késsel elválasztva a formától, a sütőformában óvatosan megforgatva), majd mártsuk bele a csokoládé mázba. A maradékot tároljuk hűtőszekrényben 3-4 napig.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 darab Kalória: 100

Szénhidrát: 18g Cukor: 1g Rost: 2g

Fehérje: 3g Zsír: 2g Telített zsír: 0g

Só: 205mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a csokoládés máz, illetve az opcionális hozzávalók nélkül lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page