top of page

MENTES ALMÁS-MANDULÁS GALETTE

Tésztája zab -és mandulalisztből készült, gluténmentes, tojásmentes. Az alma és a mandulavaj párosa tökéletes párost alkotva teszi ezt a hagyományosan olasz édességet egy tökéletes, melengető reggelivé, vagy süteménnyé.

Bár galette receptem volt már Instagramon - almás és bogyós gyümölcsös -, de úgy éreztem a blogomra is fel kellene kerülnie. Recept videó is készült hozzá, amit Tiktok-on találtok meg.


Mivel imádok szezonális gyümölcsöket fogyasztani, így az ősz egy ikonikus gyümölcséből készítettem el ezt a receptet, almából. Én nagyon szeretem az almával a mandulát, így ez az almás-mandulás csoda lett a végeredmény.


A hozzávalók a követezőek voltak...

Zabpehelyliszt - Készítsd el magad egy turmixgépben, aprítógépben, vagy kávédarálóban. Használj gluténmentest, ha szükséges.

Mandulaliszt - Helyettesíthető dió liszttel, vagy bármilyen magliszttel - pl. földimandula-liszt, ha dióféléktől mentes - 1:1 arányban, de tartsátok észben, hogy az ízét befolyásolhatja a használt magliszt.

Tápióka keményítő - A recept működik nélküle is, de én jobbnak találtam a banánkenyér állagát vele. Helyettesíthető nyílgyökérliszttel, vagy kukoricakeményítővel is.

Sütőpor - Elengedhetetlen ahhoz, hogy a sütemény átsüljön, illetve, hogy szép, magas banánkenyeret kapjunk és ne egy zabkását. Helyettesíthető szódabikarbónával úgy, hogy minden 1 tk. sütőpor helyett 1/4 tk. szódabikarbónát használunk.

Fahéj - Én ceyloni fahéjat használtam, de bármilyen hagyományos boltban kapható fahéjat is használhattok.

- Semmiképp se hagyjátok ki! Kiemeli a sütemény édes ízét.

Bourbon vanília aroma - Én természetes vanília aromát használtam ehhez a recepthez, de ez kiváltható 1/2 kikapart vaníliarúddal, vagy 1 tk. hagyományos vaníliaaromával is.

Agavé szirup - Ez adja a tészta édességét. Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról, cukorszirupról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb. Amennyiben szilárd édesítőt használunk, adjunk a keverékhez minden evőkanál édesítő után 1 Ek. vizet.

Kókuszolaj - Ez adja a sütemény alapjának a kis zsírosságát, nem hagyja kiszáradni. Helyettesíthető más olajjal is, pl. olívaolaj.

Víz - Opcionális, amennyiben a tésztát száraznak éreznénk. Kanalanként adjuk a tésztához, hogy nehogy túlságosan felhigítsuk.

Mandulavaj - Krémes, nem ropogós! Helyettesíthető bármilyen más magvajjal - napraforgó, ha dióféléktől mentes -, vagy akár kókuszolajjal is, de tartsátok észben, hogy az ízét befolyásolhatja a használt magvaj.

Alma - Vékony szeletekre vágva, a héját igény szerint levághatjuk, vagy rajta is hagyhatjuk. Helyettesíthető bármilyen gyümölccsel.


Ezt a galettet - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

MENTES ALMÁS-MANDULÁS GALETTE

(mentes és vegán)


Tésztája zab -és mandulalisztből készült, gluténmentes, tojásmentes. Az alma és a mandulavaj párosa tökéletes párost alkotva teszi ezt a hagyományosan olasz édességet egy tökéletes, melengető reggelivé, vagy süteménnyé.


Kalória: 339 kcal / kis adag

Sütési idő: 35-40 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 1 óra

Adagok száma: 2 nagy, vagy 4 kis adag

Hozzávalók

110g zabliszt

37g mandulaliszt

1 1/2 Ek. tápióka keményítő

1 tk. sütőpor

1/2 tk. fahéj (opcionális)

1 csipet só

1/2 tk. természetes vanília aroma

2-3 Ek. agavé szirup

35g kókuszolaj, olvasztva

2-4 Ek. víz (opcionális, ha szükséges)

2-3 Ek. natúr mandulavaj

1-2 Ek. kókuszvirág cukor (szóráshoz, opcionális)

1 nagy/közepes méretű alma, végony szeletekre vágva


Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit.

2. Keverjük össze a zablisztet, a mandulalisztet, a tápióka keményítőt, a sütőpor, a fahéjat és a sót egy közepes méretű tálban.

3. Egy külön kisebb tányérban keverjük homogénre a folyékony édesítőt, az olvasztott kókuszolajat és a vanília aromát, majd öntsük a száraz összetevőkre.

4. A tésztát gyúrjuk össze, ha szükséges evőkanalanként adjunk hozzá langyos vizet. Nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra, nagyjából kör alakúra és kenjük meg mandulavajjal úgy, hogy a szélén 3-4 cm kihagyunk. Szórjuk meg kókuszvirág cukorral és rétegezzük rá vékony szeletekre vágott almát a mandulavajra, hajtsuk rá a széleit, majd szórjuk meg a tetejét kókuszvirág cukorral és mandula darabokkal, a széleit kenjük meg cukros tejjel.

6. Tegyük az előmelegített sütőbe és 35-40 percig.

7. Fogyasszuk azonnal vanília fagylalttal, joghurttal vagy akár magvajjal.




Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 kis adag Kalória: 339

Szénhidrát: 38g Cukor: 11g Rost: 8g

Fehérje: 9g Zsír: 17g Telített zsír: 9g

Só: 166mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, az opcionális hozzávalók nélkül, a kisebb adagszámmal , mindig a kisebb értékekkel lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page