top of page

MENTES PISZTÁCIÁS BABKA

A babka nekem kicsit olyan, mint a kakaós csiga és a kalács keresztezése. Mivel mindkettőt szeretem, így adta magát, hogy elhozzam Nektek az én saját változatomat, mentesen, mindenki által fogyaszthatóan, most pisztáciás kivitelben.

Amióta sikerült az első "szép" babkámat elkészítenem, azóta egyszerűen imádom ezt a könnyen alakítható receptet. Elkészíthető bármilyen töltelékkel - nekem a pisztáciás, a nutellás és az epres a kedvencem -, bármilyen szezonban, bármilyen igényekre szabva. Én most a pisztáciás verziót hoztam el Nektek, mert ez készült utoljára, de bátran kísérletezzetek más ízekkel, ha épp nincs kéznél pisztácia vaj, hiszen nálam is az esetek 80%-ban sajnos nincsen.


A kelt tészta készítésénél egyébként nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szoba-hőmérsékletűnek kell lennie. Ha foszlós, szálas, levegős kelt tésztát szeretnénk készíteni, akkor a levegő hőmérsékletére is nagyon figyeljünk oda. Ha esetleg hűvösebb, szárazabb, huzatosabb a levegő, akkor nem elég a receptben megadott kelesztési idő, azt kell néznünk, hogy a tészta a duplájára keljen.


Fogyasszátok magában, vagy feltéttel, vigyétek vendégségbe, tartsatok brunch-ot, bármi célból is készítenétek babkát, ez a recept nem fog cserben hagyni Titeket!

És akkor nézzük azokat a hozzávalókat, amiket felhasználtam ehhez a recepthez...

Gluténmentes kelt tészta lisztkeverék - Én az Éden Prémium lisztkeverékét használtam ehhez a recepthez, de más gluténmentes kelt tészta lisztkeverékekkel is jó végeredmény érhető el, a lényeg, hogy mindig kövessétek a csomagoláson. lévő felhasználási utasításokat.

Langyos víz - A sikeres végeredményhez fontos, hogy megfelelő hőmérsékletű, szoba-hőmérsékletű vizet használj, különben gondod lesz a tészta kelesztésénél.

Porélesztő - Elengedhetetlen ahhoz, hogy a sütemény megkeljen, illetve, hogy szép, magas babkát kapjunk. Helyettesíthető szódabikarbóna és sütőpor kombójával a következő módon: 1 tk. sütőpor + 1/4 tk. szódabikarbóna

(Por) kókuszvirág cukor - A kókuszvirág cukor por változatát elkészíthetjük házilag egy kávédaráló segítségével, vagy megvehetjük boltban is. Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb.

- Semmiképp se hagyjátok ki! Kiemeli a sütemény édes ízét.

Pisztácia vaj - Kulcs összetevő, de ha nincs kéznél, elkészíthető házilag is egy erősebb turmixgép segítségével, vagy helyettesíthető bármilyen más magvajjal - pl. napraforgó, ha dióféléktől mentes -, de tartsátok észben, hogy az ízét befolyásolhatja a használt magvaj.

Kókuszolaj - A tésztát kinyújtás után kenjük meg vele, így könnyebben rá tudjuk majd kenni a pisztácia vajas keveréket. Helyettesíthető más olajjal is, pl. olívaolaj.

Pisztácia - A maximális íz élmény elérése érdekében használjunk pirított, sótlan pisztáciát. Bármilyen más maggal helyettesíthető, vagy akár el is hagyható. Opcionális összetevő, viszont én erősen ajánlom, hiszen kellemesen ropogós lesz a babka belseje tőle.

Cukormáz - Opcionális, de erősen ajánlott megkenni a babka tetejét cukormázzal, hiszen ettől lesz szép fényes és kevésbé is fog kiszáradni.

Ezt a babkát - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

MENTES PISZTÁCIÁS BABKA

(mentes és vegán)


A baka nekem kicsit olyan, mint a kakaós csiga és a kalács keresztezése. Mivel mindkettőt szeretem, így adta magát, hogy elhozzam Nektek az én saját változatomat, mentesen, mindenki által fogyaszthatóan, most pisztáciás kivitelben.


Kalória: 236 kcal / adag

Sütési idő: 40 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 1 óra 30 perc

Adagok száma: 8 adag

Hozzávalók

200g kelt tészta gluténmentes lisztkeverék

200g langyos víz

1 csipet só

40g por kókuszvirág cukor

1 tasak (7g) porélesztő

120g pisztácia vaj

50g kókuszvirág cukor

Kókuszolaj - olvasztva, tészta kenéséhez

50g pirított sótlan pisztácia, kis darabokra vágva (opcionális)

Cukormáz -hogy fényes legyen (opcionális):

25g kókuszvirág cukor

0,5 dl víz


Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 210C fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kis méretű szilikon, vagy kerámia kenyérformát.

2. Keverjük össze a lisztet, a vizet, a por kókuszvirág cukrot, a sót és a porélesztőt egy közepes méretű tálban.

3. Fedjük le és meleg helyen kelesszük meg 60 perc alatt. Amíg kel, keverjük össze. a pisztácia vajat és a kókuszvirág cukrot.

4. Gyúrjuk golyóvá, majd 2 sütőpapír között nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagságú négyzetté. Kenjük meg egy ecset segítségével vékonyan olvasztott kókuszolajjal, majd kenjük meg egyenletesen a pisztácia vajas krémmel és szórjuk meg a kis darabokra vágott pisztáciával (opcionális).

5. Szorosan tekerjük fel a hosszabb oldalánál fogva, majd a tekercset hosszában vágjuk ketté. A két tekercsfelet a vágott felükkel felfele tekerjük egymás köré, a végeit nyomkodjuk össze, és tegyük sütőpapírral bélelt sütőformába.

6. Hagyjuk egy további 10 percet kelni, majd tegyük a sütőbe és süssük 210 fokon 10 percig, majd 180 fokon további 30 percig.

7. Amikor kész, forraljuk össze a vizet a cukorral, és egy ecset segítségével kenjük meg vele a babkát. Hagyjuk teljesen kihűlni és már fogyaszthatjuk is.




Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 adag Kalória: 236

Szénhidrát: 40g Cukor: 9g Rost: 2g

Fehérje: 4g Zsír: 6g Telített zsír: 1g

Só: 23mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, az opcionális hozzávalók és a szósz nélkül, a kisebb adagszámmal lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page