top of page

MÉZESKALÁCSOS KUGLÓF

Nálam valamiért a kuglóf összefonódott a karácsonyi időszakkal. Kizárólag az évnek ebben a szakában szoktam elkészíteni ezt a süteményt, pedig sokan mondták már, hogy készíthetném többször is... Így mindenképpen el kellett készülnie mézeskalácsos kivitelben is!


Mint minden más receptemnél, úgy ennél a receptemnél is a zab képezte a süteményem alapját. Mivel ez is egy #mindenmentes recept, így nem használtam tojást és fehérlisztet sem hozzá, ezáltal a végeredmény egy kicsit talán nehezebb, tömörebb, mint a hagyományosabb párja, ám ízre szerintem verhetetlen.


Ha valami újat próbálnátok ki Karácsonykor, készítsétek el ezt a kuglófot az ünnepi asztalra. Garantáltan egy szem sem fog maradni belőle és legyen valaki vegán, nem vegán, imádni fogja ezt a karácsonyi receptet.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Reggelizzetek, nassoljatok egészségeset!

 

MÉZESKALÁCSOS KUGLÓF

(mentes és vegán)


Egy igazán karácsonyi recept, amely az ünnepi asztalon, vagy reggelire is megállja a helyét.



Kalória: 434 kcal / szelet

Sütési idő: 35-40 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 1 óra

Adagok száma: 6-8 szelet


Hozzávalók

165g (gluténmentes) zabpehelyliszt

165g mandulaliszt (vagy földimandula liszt)

55g kókuszvirág cukor

2 tk. mézeskalács fűszerkeverék

2 tk. sütőpor

1 csipet só

2 lenmagtojás (2 Ek. lenmagliszt + 5 Ek. víz, 5 percre állni hagyjuk)

60g méz, vagy más folyékony édesítő

60g kókuszolaj, olvasztva

200 ml növényi tej (pl. mandula)


Csokoládé öntet: 50g vegán fehércsokoládé (olvasztva) + 10g kókuszolaj + 1/2 tk. mézeskalács fűszerkeverék


Elkészítése

1. A sütőt 160C fokra előmelegítjük és egy kuglóf sütőformát kikenünk kókuszolajjal.

2. Elkészítjük a lenmagtojást. A liszteket, a kókuszvirág cukrot, a fűszerkeveréket, a sütőport és a sót egy nagyobb tálban összekeverjük. Egy külön tálban összekeverjük a mézet, az olvasztott kókuszolajat, a növényi tejet és a lenmagtojást. Összeöntjük a 2 tálat, majd csomómentesre keverjük, figyelve arra, hogy ne keverjük túl a tésztát, majd a kiolajozott sütőformába kanalazzuk a keveréket.

3. 160C fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel 35-40 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd óvatosan kiszedjük a sütőformából.

4. A csokoládé öntethez keverjük össze az olvasztott fehércsokit, az olvasztott kókuszolajat és a mézeskalács fűszerkeveréket. Öntsük le a kuglófot a csokiöntettel, szórjuk meg dekorcukorral (opcionális) és már tálalhatjuk is.

Hűtőszekrényben 5 napig, vagy mélyhűtőben akár 1 hónapig tárolhatjuk.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 szelet Kalória: 434

Szénhidrát: 40g Cukor: 10g Rost: 6g

Fehérje: 11g Zsír: 26g Telített zsír: 11g

Só: 261mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a csokoládé öntet és a dekor cukor nélkül, a kisebb adag számot alapul véve lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page