top of page

SÜTŐTÖKÖS SÜLT ZABKÁSA

Egy igazi őszi hangulatú, finom, ám egészséges reggelire vágysz? Ezzel a sütőtökös sült zabkása recepttel nem lőhetsz félre. Tejmentes, tojásmentes, vegán, gluténmentes és akár cukormentessé tehető.

Sütőtök szezon nagyban dübörög, én pedig folyamatosan gyártom a sütőtökös recepteket. Mint a legtöbb sütőtökös receptemhez, ehhez is a Pumpkin Pie fűszerkeverékem adta azt az igazi őszies, sütőtökös ízvilágot.


Ez egy nagy tál zabpehely alapú desszert reggelire, így minden édesszájúnak érdemes elkészítenie. Rám sokszor rám jön a sült zabkása láz és olyankor akár hetekig tudom gyártani őket, majd hónapokig tartó szünetet tartok. Ezt a sült zabkását is legalább harmadjára készítettem el az elmúlt 2 hétben.


Szeretem a ribizli savanykás ízét keverni valami édesebbel, így most nálam ribizli is került a sült kásába, de bármilyen bogyós gyümölccsel feldobhatjátok, vagy akár ki is hagyhatjátok, úgy is isteni finom lesz. A ribizli mellett még pekándió került bele, amit bátran lecserélhettek hagyományos dióra, vagy más olajos magra.


És akkor nézzük azt, mit használtam a fentiek helyett...

Zabpehely - A recept alapja. Én kis szeműt és nagy szeműt használtam 1:1 arányban, a legjobb állag elérése érdekében, de bátran használhatod bármelyiket a másik helyett. Használj gluténmentest, ha szükséges.

Kókuszvirág cukor - Bár ez az édesítőszer kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társai, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb.

Pumpkin Pie fűszerkeverék - Keresd online boltokban, vagy készítsd el magad 5, minden boltban kapható fűszer összekeverésével, a pontos receptet itt találod.

Sütőpor - Elengedhetetlen ahhoz, hogy a sütemény átsüljön, illetve, hogy szép, magas banánkenyeret kapjunk és ne egy zabkását. Helyettesíthető szódabikarbónával úgy, hogy minden 1 tk. sütőpor helyett 1/4 tk. szódabikarbónát használunk.

- Semmiképp se hagyjátok ki! Kiemeli a sütemény édes ízét.

Növényi tej - Én zabot használtam, de bármilyen más növényi tejjel helyettesíthető (vagy esetleg tehéntejjel).

Sütőtök püré - A legjobb a hozzáadott cukor mentes. Megvehetjük boltban, vagy elkészíthetjük otthon is. Helyettesíthető növényi joghurttal, banánnal, vagy almapürével, de ezekben az esetekben nem lesz szép, tök színe, illetve íze.

Ribizli - Friss, vagy fagyasztott. Opcionális összetevő, helyettesíthetitek más bogyós gyümölccsel, vagy akár el is hagyhatjátok.

Pekándió - Vagy hagyományos dió. Opcionális összetevő, viszont nem ajánlott kihagyni, hiszen értékes növényi zsírokat ad reggelihez. Helyettesíthető más olajos maggal is.

Ezt a reggelit - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

SÜTŐTÖKÖS SÜLT ZABKÁSA

(mentes és vegán)


Egy igazi őszi hangulatú, finom, ám egészséges reggelire vágysz? Ezzel a sütőtökös sült zabkása recepttel nem lőhetsz félre. Tejmentes, tojásmentes, vegán, gluténmentes és akár cukormentessé tehető.


Kalória: 278 kcal / adag

Sütési idő: 40-45 perc

Teljes elkészítési idő: 50-55 perc

Adagok száma: 2 nagyobb adag / 4 kisebb adag

Hozzávalók

180g (gluténmentes) zabpehelyliszt

4 Ek. kókuszvirág cukor

1 tk. sütőpor

1 csipet só

300ml növényi tej

200g sütőtök püré

1 nagy marék fagyasztott/friss ribizli (opcionális)

1 marék pekándió (opcionális)


Elkészítése

1. Melegítsük elő a sütőt 180C fokra. Kenjünk ki egy közepes méretű - kb. 10x20 cm - sütésálló edényt kókuszolajjal.

2. Keverjük össze a zablisztet, a kókuszvirág cukrot, a fűszerkeveréket, a sütőport és a sót egy közepes tálban.

3. Egy külön tálban keverjük össze a növényi tejet és a sütőtök pürét. Öntsd a nedves összetevőket a szárazra, majd keverjük csomómentesre. Adjuk hozzá - amennyiben használunk - és keverjük el benne a ribizlit és a pekándiót.

4. Kanalazzuk a kikent sütésálló édénybe a tésztát és oszlassuk el egyenletesen. Szórjuk meg pekándióval a tetejét (opcionális). Tegyük a sütőbe és süssük 30-35 percig.

4. Vegyük ki a sütőből és tálaljuk azonnal joghurttal, pekándióval, esetleg friss/fagyasztott gyümölcsökkel. A maradékot tároljuk hűtőszekrényben 3-4 napig.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 kis adag Kalória: 278

Szénhidrát: 50g Cukor: 4g Rost: 7g

Fehérje: 7g Zsír: 4g Telített zsír: 1g

Só: 155mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, az opcionális hozzávalók és a feltét nélkül, a vasedény kenéséhez használt kókuszolaj nélkül, a kisebb adagszámot figyelembe véve lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page