top of page

VEGÁN EPRES-VANÍLIÁS FAGYLALT

A kókusztejtől és a kesudió vajtól szuper krémes, az epertől kellemesen fanyarkás és meg nem mondod, hogy vegán. A nyári idő elbúcsúztatására tökéletes választás ez a epres-vaníliás fagylalt csoda.



Az az igazság, hogy nyár közepén kicsit elegem lett abból, hogy minden fagyizóban pár fagylalt közül választhattam csak, ha tejmentes fagylaltot szerettem volna enni. Valljuk be, a fagyizók nagy része nincs még sajnos az ételallergiával küszködő emberekre szabva... Mivel én régebben is inkább a krémesebb, tejszínes fagylaltok kedvelője voltam, így számomra a lehetőségek leszűkültek 1-2 féle fagylaltra... Na, ennek az eredménye lett, hogy idén nyáron beszereztem egy fagylalt készítő gépet és elkezdtem saját magam otthon fagylaltot gyártani. És mennyire jó döntés is volt ez!


Ezt a fagylaltot tálalhatjátok hagyományosan, tölcsérben, kehelyben, vagy akár -ezt tapasztalatból mondom - ehetitek a dobozból is. Én legtöbbször önmagában ettem, de ti fogyaszthatjátok mogyoróvajjal, friss gyümölcsökkel vagy akár olvasztott étcsokoládéval.



Ez a vegán fagylalt bármilyen ízben elkészíthető. Legyen szó más gyümölcsökről, mogyoróvajról, csokoládéról, vagy amit éppen megkívánsz - zárójeles megjegyzés, hogy az idei nyáron a vaníliás-epres mellett a Snickers ízesítésű volt a kedvencem- szóval kísérletezzetek bátran.


Nézzük a hozzávalókat...

Kókusztej - A zsíros, konzerves kókusztej adja a puding krémes állagát. Én azt javaslom, hogy minél magasabb kókusztartalmú, adalékanyag mentes kókusztejet válasszatok. Bármilyen növényi tejjel - vagy esetleg tehéntejjel - helyettesíthető, de mivel ezek kevésbé zsírosak, javaslom 1 tk. tápióka keményítő hozzáadását, hogy ragacsosabb állagot kapjunk.

Kesudió vaj - Krémes, nem ropogós! Bár ez egy opcionális összetevő, én azért javaslom, hogy ne hagyjátok ki a receptből, mivel így még krémesebb állagot tudtok kapni végeredményül. Amennyiben más magvajjal helyettesítitek - napraforgó, ha dióféléktől mentes -, tartsátok észben, hogy az ízét erősen fogja befolyásolni a használt magvaj.

Agavé szirup - Opcionális hozzávaló, ha édesebbre szeretnétek. Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról, cukorszirupról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb.

Bourbon vanília rúd és aroma - Ehhez a recepthez vanília rúd. kikapart belsejét használtam, de kiváltható 1/2 bourbon vaníliával porral is, valamint a természetes vanília aroma kiváltható 1 tk. hagyományos vaníliaaromával is.

Eper - Friss vagy fagyasztott (ebben az esetben vegyétek ki egy 2 órával az elkészítés előtt a mélyhűtőből, hogy felengedjen, vagy melegítsétek meg mikróban). Helyettesíthető málnával, vagy más bogyós gyümölccsel.

- Semmiképp ne hagyjátok ki! Kiemeli a zabkása édes ízét.


Ezt a fagylaltot - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Reggelizzetek, nassoljatok egészségeset!

 

VEGÁN EPRES-VANÍLIÁS FAGYLALT

(mentes és vegán)


A kókusztejtől és a kesudió vajtól szuper krémes, az epertől kellemesen fanyarkás és meg nem mondod, hogy vegán. A nyári idő elbúcsúztatására tökéletes választás ez a vaníliás-epres fagylalt csoda.


Kalória: 227 kcal / adag

Elkészítési idő: kb. 30-35 perc

Hűtési idő: egy éjszaka, de legalább 3-4 óra

Adagok száma: 8 adag


Hozzávalók

2 (800 ml) konzerves kókusztej (konzerves, zsíros)

60g kesudió vaj (opcioális)

4-6 Ek. agavé szirup

1 csipet só

1 vanília rúd kikapart magja

2 tk. természetes vanília aroma

200g fagyasztott, vagy friss eper - villával összetörve


Elkészítése

1. A fagylalt készítő gép tálját tegyük be 24 órára a fagyasztóba, hogy megfelelően lehűljön.

2. Másnap tegyük az eper kivételével az összes hozzávalót egy turmixgépbe és turmixoljuk, amíg egynemű, krémes állaga nem lesz (kb. fél percig). Kóstoljuk meg és adjunk hozzá még agavé szirupot, ha nem találjuk eléggé édesnek, vagy vanília aromát, ha nem találjuk eléggé vaníliásnak.

3. Szereljük össze a fagylaltkészítő gépet a gép úrmutatása alapján és kapcsoljuk be. Óvatosan öntsük a lehűtött tálba az összeturmixolt fagylalt alapot és készítsünk belőle fagylaltot a gép utasításai alapján - nekem 25 perc alatt kész lett. Amíg készül a fagylalt készítsük el az epres "szószt". Ehhez egy villa segítségével törjük össze az epreket.

4. Amikor a fagylalt kész, kanalazzuk át egy fagyasztás álló edénybe - én egy fém kenyérsütő formát használtam - és egy kanál segítségével simítsuk el a tetejét. Öntsük rá az epret, úgy hogy nagyjából mindenhova jusson és egy kés segítségével kicsit keverjük össze a fagylalt felső rétegével.

6. Kicsit ütögesd a konyhapulthoz a tál alját, hogy minden benne maradt levegőbuborékot eltávolíts a fagylaltból. Fedd le jól egy frissentartó fóliával és tedd a mélyhűtőbe 3-4 órára, hogy teljesen összeálljon. Fogyasztás előtt 15-20 perccel vedd elő a mélyhűtőből, hogy kanalazható állagú legyen.


Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 adag Kalória: 227

Szénhidrát: 12g Cukor: 10g Rost: 1g

Fehérje: 1g Zsír: 19g Telített zsír: 17g

Só: 35mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a kókusztejjel, a fent említett arányokkal, az opcionális hozzávalókkal és a legkisebb értékekkel lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page