top of page

VEGÁN KÓKUSZCSÓK

Nem vegán és nagyon nem mentes családtagok által is nagyon kedvelt süteményem egyike. Minden kókuszkedvelő imádni fogja a tojás és liszt nélkül készült kókuszcsókjaimat. A recept egyszerű, összesen 5 hozzávalóra van szükséged az elkészítéséhez, ráadásul 30 perc alatt elkészül.

Szeretném az elején leszögezni, hogy ez a sütemény nagyon addiktív, egészen biztosan nem fogsz 1 darabnál megállni. Bár nem tartozik a leg light-osabb receptjeim közé, de például paleo étrendbe is beilleszthető. Valamit valamiért, nem?


Tökéletes lehet vacsora utáni snack-nek, de vendégségben is garantáltan el fog fogyni, mind egy szálig. A csokoládé nem csak a csokoládé imádóknak ajánlott eleme a süteménynek. Habár elhagyható, én mégis azt ajánlom, hogy fogjatok egy legalább 70%-os étcsokoládét és mártsátok bele ezeket a süteményeket. Nem csak azért, mert a csoki és a kókusz nagyon szeretik egymást - gondoljunk csak a Bounty-ra -, de az étcsokoládé kesernyés íze jól ellensúlyozza a sütemény édes ízét is. Süsd akár különleges alkalomra, vagy jutalmazd meg magad egy hétköznap estén vele, tutira nem lőhetsz ezzel az édességgel félre.

És akkor nézzük a hozzávalókat...

Kókuszreszelék - A kulcs hozzávaló. Fontos, hogy 100%-ban kókuszt tartalmazó, NEM ZSÍRCSÖKKENTETT, közepes méretű kókuszreszeléket használj a recepthez.

Őrölt mandula - Nem mandulaliszt! Kicsit lágyítja a kókuszos ízt. Használhattok kókuszreszeléket helyette, ha valami ténylegnagyon kókuszosra vártok.

- Semmiképp ne hagyjátok ki! Kiemeli a sütemény édes ízét.

Kókuszolaj - Nem hagyja kiszáradni a süteményt és segít jól átsülni a sütőben.

Agavé szirup - Ez tartja össze a süteményt. Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról, cukorszirupról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb. Amennyiben szilárd édesítőt használunk, adjunk a keverékhez 1-2 Ek. vizet.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Reggelizzetek, nassoljatok egészségeset!

 

VEGÁN KÓKUSZCSÓK

(mentes és vegán)


Minden kókuszkedvelő imádni fogja a tojás és liszt nélkül készült kókuszcsókjaimat. A recept egyszerű, összesen 5 hozzávalóra van szükséged az elkészítéséhez, ráadásul 30 perc alatt elkészül.



Kalória: 112 kcal / adag

Sütési idő: 10-15 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 30 perc

Adagok száma: 12 darab


Hozzávalók

105g kókuszreszelék + 35g (opcionális)

50g őrölt mandula

1/4 tk. só

20 g kókuszolaj, olvasztva

4 Ek. agavé szirup

75g étcsokoládé (legalább 70%-os, opcionális)


Elkészítése

1. Helyezzük a 105g kókuszreszeléket, a mandulalisztet, a sót, a kókuszolajat és az agavé szirupot egy turmixgépbe és turmixoljuk amíg ragacsos, de még nem folyós állagot kapunk. Ha a masszát kicsit lágyabbra készítettük, akkor adjunk hozzá annyi kókuszreszeléket, hogy szilárdabb, formázható állaga legyen.

2. Egy kisebb, evőkanál méretű mérőkanál segítségével formázzunk nagyjából 12 darab félkör alakú süteményt, majd sütőpapírral kibélelet tepsire helyezzük őket. Amennyiben nincs ilyen mérőkanalunk, használhatunk fagylalt adagolót - ebben az esetben nagyobb méretű süteményeket fogunk kapni - , vagy kezünk segítségével is megformázhatjuk a süteményeket.

3. 180C fokra előmelegített sütőben alul-felül sütéssel 10-15 percig sütjük (folyamatosan figyelve, mert könnyen túlsüthetjük). Akkor van kész, ha az alja és szélei aranybarnára sültek, de teteje még nem barnult meg.

4. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ezek a kókuszcsókok önmagukban is nagyon finomak, de mennyiben csokoládésan szeretjük, olvasszuk meg az étcsokoládét és mártsuk bele minden süti alját. a maradék csokoládéval locsoljuk meg a sütemények tetejét.

Hűtőszekrényben 5-7 napig, vagy mélyhűtőben akár 1 hónapig tárolhatjuk.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 darab Kalória: 112

Szénhidrát: 5g Cukor: 4g Rost: 2g

Fehérje: 1g Zsír: 9g Telített zsír: 7g

Só: 50mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, az opcionális hozzávalók nélkül lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page