top of page

VEGÁN KÓKUSZOS TEKERCS

Ki ne szerette volna a hagyományos, szuper édes kókuszos tekercset gyerekkorában?! Ez az isteni finom, sütés nélküli kókuszos tekercs, kizárólag növényi, természetes alapanyagokból, készült és cukormentes verziót is kínál.

Régen, nekem az egyik nagy kedvencem volt ez az általában nagymamám által készített sütemény . Persze az idő előrehaladtával a cukrot minimalizáltam, sok alapanyagot pedig kizártam az étrendemből, így kellett egy alternatív recept arra az esetre, ha megkívánnám ezt a szívemhez közel álló édességet.


Ebben az édességben az is szuper, hogy ha csak magatoknak készítenétek egy adaggal, könnyen le is fagyaszthatjátok, és bármikor, amikor megkívánjátok előkaphattok a mélyhűtőből 1-2 szelettel.


A hagyományosan kókuszos tölteléken is csavarhattok egyet, hiszen ez is elkészíthető akár mogyoróvajas, vagy gyümölcsös verzióban. Ki tudja, lehet jövök még pár verzióval nektek a jövőben... :)


És akkor nézzük mik lesznek a hozzávalók...

Zabpehelyliszt - Készítsd el magad egy turmixgépben, aprítógépben, vagy kávédarálóban. Használj gluténmentest, ha szükséges.

Kakaópor - Én holland kakaóport használtam ehhez a recepthez, hogy sötétbarna színe legyen, de helyettesíthető bármilyen épp kéznél lévő kakaóporral.

Agavé szirup - Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb. Ha szilárd édesítőt használunk, minden kanál után adjunk a tésztához 1-1 Ek. vizet.

Kókuszolaj - Ez adja a sütemény alapjának a kis zsírosságát, nem hagyja kiszáradni. Helyettesíthető más olajjal is, pl. olívaolaj. Ha nagyon száraznak ítéled meg a tésztát, használj inkább 8 evőkanálnyit.

- Semmiképp se hagyjátok ki! Kiemeli a sütemény édes ízét.

Kókuszvaj - Nem kókuszolaj! Otthon is elkészíthető turmixgépben, vagy aprítógépben. Könnyebb, ha egyben nagyobb adagot készítesz, hidd el, el fog fogyni, hiszen akár zabkásán, mogyoróvaj helyett is isteni!

Kesudió - Áztasd be hideg vízbe éjszakára, vagy - türelmetlenebbeknek - forró vízbe 1 órára. Szűrd le és aprítsd aprítógépben, vagy turmixgépben, amíg krémes állagú nem lesz.

Növényi joghurt - Én kókuszból készült növényi joghurtot használtam, hogy még kókuszosabb íze legyen, de bármilyen növényi joghurttal elkészíthető. Amennyiben nem okoz gondot a tej, elkészíthetjük hagyományos joghurtból is.

Vanília aroma - Én természetes vanília aromát használtam ehhez a recepthez, de egyéni preferenciák alapján használhattok vanília rudat, vagy sima vanília aromát is.


Ezt a sütit - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Reggelizzetek, nassoljatok egészségeset!

 

VEGÁN KÓKUSZOS TEKERCS

(mentes és vegán)


Ki ne szerette volna a hagyományos, szuper édes kókuszos tekercset gyerekkorában?! Ez az isteni finom, sütés nélküli kókuszos tekercs, kizárólag növényi, természetes alapanyagokból, készült és cukormentes verziót is kínál.


Kalória: 137 kcal / szelet

Elkészítési idő: kb. 30 perc

Hűtési idő: legalább 2 óra

Adagok száma: 20 szelet


Hozzávalók

Kakaós tészta:

230g (gluténmentes) zabliszt

110g kakaópor

8 Ek. agavé szirup

5-8 Ek. kókuszolaj, olvasztva

1/2 tk. só


Kókuszos töltelék:

60g kókuszvaj (kókuszreszelék turmixgépben vajjá turmixolva)

40g kesudió, éjszakára beáztatva hideg vízbe, vagy 1 órára forró vízbe, utána leszűrve

4 Ek. agavé szirup

100g növényi joghurt - én kókuszt használtam

1 tk. természetes bourbon vanília aroma


Elkészítése

1. A kókuszos töltelékhez egy aprítógépben, vagy egy kisebb méretű turmixgépben keverd össze az összes hozzávaló, hogy egy kenhető, de nem folyós réteget kapjál.

2. A tészta réteghez keverd össze a zablisztet, a kakaóport és a sót egy tálban, majd add hozzá az olvasztott kókuszolajat és az agavé szirupot. Ha nagyon száraz lenne a tészta, akkor adj hozzá további evőkanál olajat. A végeredmény egy nyújtható tészta kell, hogy legyen.

3. Nyújtsd ki téglalap alakúra a tésztát 2 sütőlap között kb 1/2 cm vastagságúra, kend rá a kókuszos krémet úgy, hogy a tészta egyik, rövidebbik végét 1 cm vastagságban kihagyod és a krém mindenhol ugyanolyan vastagságú. A sütőlap segítségével óvatosan tekerd fel a tésztát. Tedd hűtőbe legalább 2 órára, hogy teljesen megszilárduljon, majd szeleteld fel kb. 1 cm vastagságú szeletekre.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 szelet Kalória: 137

Szénhidrát: 12g Cukor: 4g Rost: 2g

Fehérje: 3g Zsír: 8g Telített zsír: 5g

Só: 97mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek és a kisebb értékekkel lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page