top of page

VÉKONY TÉSZTÁJÚ PALACSINTA

Amerikai, vagy inkább hagyományos? Én most maradtam a hagyományos vékony tésztájú palacsintánál, de természetesen csavartam az alaprecepten egy jó nagyot és mentesen, zabliszttel készítettem el.

Amikor ezt a receptet kísérletezgettem ki, nagymamám isteni finom palacsintái lebegtek a szemeim előtt. Na ez az a palacsinta, amit már egy jó ideje nem ettem. Habár elsőre a zabliszt nem bizonyult megfelelő alapanyagnak, de tápióka liszttel összekeverve megtörtént a csoda. Azóta persze már jó sokszor készítettem el ezeket a palacsintákat, mivel pontosan olyan egyszerű összedobni, mint a hagyományos receptet.


Na de akkor nézzük a hozzávalókat...

Zabpehelyliszt - A recept egyik kulcs összetevője. Készítsd el magad egy turmixgépben, aprítógépben, vagy kávédarálóban. Használj gluténmentest, ha szükséges. Könnyedén helyettesíthető 1:1 arányban hajdinaliszttel, esetleg rizsliszttel (elméletben működnie kell vele, de én nem próbáltam, így nem tudom garantálni a sikert).

Tápióka liszt - A recept másik kulcs összetevője, tőle lesz a palacsinta kicsit nyúlósabb, palacsinta állagú. Helyettesíthető kukorica keményítővel, esetleg zöldbanán liszttel, vagy nyílgyökér liszttel (elméletben működnie kell ezekkel a lisztekkel is, de én nem próbáltam, így nem tudom garantálni a sikert).

Növényi tej - Bármilyen növényi tej megfelelő (vagy esetleg tehéntej).

Buborékos víz - Vagy szóda. Fontos, hogy megfelelően buborékos legyen a víz. Semmiképp se helyettesítő mentes vízzel, vagy tejjel.

Agavé szirup - Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról, cukorszirupról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb. Amennyiben szilárd édesítőt használunk, adjunk a keverékhez 1-2 Ek. növényi tejet.

Kókusz-, vagy olíva olaj - Használhatsz más olajat is, ami épp kéznél van.

- Semmiképp ne hagyjátok ki! Kiemeli a palacsinta édes ízét.


Ezt a receptet minden családtag és barát szeretni fogja, sőt mi több, valószínű csak a nagyon hardcore hagyományoshoz ragaszkodóknak fog feltűnni, hogy nem a megszokott, nagyi palacsintáját eszik. Teljesen vegán és gluténmentes (ha gluténmentes zabot használsz), így tényleg akárki fogyaszthatja.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Főzzetek egészségeset!

 

VÉKONY TÉSZTÁJÚ PALACSINTA

(mentes és vegán)


Amerikai, vagy inkább hagyományos? Én most maradtam a hagyományos vékony tésztájú palacsintánál, de természetesen csavartam az alaprecepten egy jó nagyot és mentesen, zabliszttel készítettem el.


Kalória: 87 kcal / db

Sütési idő: kb. 2-3 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 1 óra

Adagok száma: 16 db palacsinta


Hozzávalók:

165 g zabliszt, nagyon finomszemű - gluténmentes, ha szükséges

165g tápióka keményítő

150 ml növényi tej

250 ml buborékos víz + 100 ml hígításhoz, ha szükséges

1 Ek. agavé szirup (vagy más édesítő)

1 Ek. kókusz-, vagy olíva olaj

1 csipet só


Elkészítése

1. Helyezzük a zablisztet, a keményítőt, a növényi tejet, a 250 ml buborékos vizet, az agavé szirupot, az olajat és a sót egy nagyobb tálba és keverjük csomómentesre egy habverő segítségével. Hagyjuk állni a keveréket 5-10 percig, majd ha nagyon sűrűnek ítéljük, adjunk hozzá egy kis buborékos vizet (a tésztának palacsinta tészta állaga kellene, hogy legyen).

2. Melegítsünk egy nagyobb méretű (az enyém átmérője kb. 25 cm volt) palacsintasütőben 1/8 tk. kókuszolajat (ha teflonos a palacsintasütő akár el is hagyható).

3. Egy közepes méretű merőkanállal kanalazzuk bele a palacsintatésztát és folyamatos körkörös mozdulatokkal gyorsan oszlassuk el a tepsiben. Amennyiben túl sokat öntöttünk a tepsibe, úgy a felesleget gyorsan öntsük le a tepsiről, hogy szép vékony palacsintákat kapjunk.

4. Süssük közepes lángon kb. 1-2 percig (vagy amíg el nem engedi a tepsi), majd óvatosan fordítsuk meg és süssük a másik felét további 0,5-1 percig. A palacsinta forgatásához én a szilikon spatulát ajánlom. Ismételjük meg a lépéseket, amíg el nem fogy az tészta, illetve hígítsuk buborékos vízzel menet közben, ha szükséges.

6. Tálaljuk kedvenc töltelékünkkel. Én most málnás chia mag lekvárt, mogyoróvajat és házi nutellát használtam.

7. A maradékot hűtőben 4-5 napig tudod tárolni.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 nagy adag Kalória: 87

Szénhidrát: 16g Cukor: 1g Rost: 1g

Fehérje: 1g Zsír: 1g Telített zsír: 1g

Só: 31mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a töltelék nélkül lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page