top of page

RAFFELLO ÉJSZAKÁZÓS ZABKÁSA

A Raffaello, zabkásaként újragondolva. Az egyik legnépszerűbb édesség mentesen, reggeliként tálalva, roppanós fehércsokoládés réteggel befedve az egyik legjobb választás, hogy jól induljon a reggeled.

A felettébb sikeres Egészséges Raffaello receptem megalkotása után annyira belelendültem a Raffaello készítésbe, hogy már meg sem tudom számolni, hányadszorra készítettem el 2022-ben. Mivel az elmúlt időszakban mindig volt belőle a hűtőben pár szem, elkészítettem ezt a Raffaello ihlette zabkását, amit aztán mandulás fehércsokoládéval és az Egészséges Raffaello-mal tálaltam. És voilá, kész is egy nagy adag desszert reggelire.


Nézzük a hozzávalókat...

Zabpehely - A recept alapja. Használj gluténmentest, ha szükséges. Könnyedén helyettesíthető hajdinapehellyel, quinoa pehellyel, esetleg rizspehellyel.

Chia mag - Egészséges zsírként érdemes a kásához adni, illetve segít a kása sűrűsödésében is, hiszen magába szívja a folyadék egy nagy részét. Amennyiben mindenképp el akarod. hagyni, helyettesítsd ugyanennyi mennyiségű zabpehellyel, vagy csökkents a növényi tej mennyiségét 100-150 ml-re.

Bourbon vanília őrlemény - Vanília aromával, is helyettesíthető.

Növényi tej - Én cukormentes pörköletlen mandulaitalt használtam, hogy a Raffaello mandulás ízét is belecsempésszem a kásába, de a kókusz, vagy bármilyen növényi tej megfelelő ( esetleg tehéntej).

Kókusztej - A zsíros, konzerves kókusztej adja a kása krémes állagát, illetve kókuszos ízét. Én azt javaslom, hogy minél magasabb kókusztartalmú, adalékanyag mentes kókusztejet válasszatok.

Kókuszreszelék - Én azt javaslom, hogy 100%-ban kókuszt tartalmazó, nem zsírcsökkentett, közepes méretű kókuszreszeléket használj a recepthez.

Agavé szirup - Bár kevésbé emeli meg a vércukorszintet, mint hagyományos társa, de nem szabad elfelejteni, hogy ugyanúgy cukorról, cukorszirupról beszélünk, így, ha szükséges helyettesítsük eritrittel, steviával, stb.


Ezt a reggelit - úgy mint a legtöbb receptemet - könnyedén alakíthatjátok át saját ételallergia/intolerancia figyelembevételével, így tényleg bárki fogyaszthatja. Fentebb pedig találtok egy kis segítséget a hozzávalók esetleges helyettesítésére.


Ha tetszenek reggeli és desszert ötleteim a @breakfastinspirations instagram oldalán mindig értesülhetsz a legújabb receptekről. Ha kipróbáltátok ezt a receptet, írjátok meg véleményetek róla kommentben. Ha készítettetek képet is, ne felejtsétek el megjelölni @breakfastinspirations-t Instagramon, így látni fogom én is, mit alkottatok! Reggelizzetek, nassoljatok egészségeset!

 

RAFFAELLO ÉJSZAKÁZÓS ZABKÁSA

(mentes és vegán)


A Raffaello, zabkásaként újragondolva. Az egyik legnépszerűbb édesség mentesen, reggeliként tálalva, roppanós fehércsokoládés réteggel befedve az egyik legjobb választás, hogy jól induljon a reggeled.


Kalória: 331 kcal / kis adag

Elkészítési idő: 5 perc

Pihenési idő: egy éjszaka, de legalább 2 óra

Adagok száma: 1 nagy, vagy 2 kis adag

Hozzávalók

60g (gluténmentes) zabpehely

15g chia mag

1-2 Ek. agavé szirup

1/2 tk. bourbon vanília őrlemény

200ml növényi tej (én cukormentes pörköletlen mandulaitalt használtam)

150g kókusztej (zsíros, konzerves)

2 Ek. kókuszreszelék


Mandulás-fehércsokoládés öntet: 20g Vegán Mandulás-fehércsokoládé (vagy 20g vegán ehércsokoládé + 1 mandula kis darabokra vágva) + 3 g kókuszolaj


Elkészítése

1. Tegyük a zabkása összes hozzávalóját egy befőttes üvegbe, vagy tálba és keverjük jól össze.

2. Tegyük a rá a befőttes üveg tetejét, vagy fedjük le és helyezzük a hűtőszekrénybe éjszakára, -vagy legalább 2 órára- amíg össze nem áll.

3. Ha összeállt, vegyük ki a hűtőből és keverjük jól meg egy kanál segítségével. Ha nagyon sűrű lenne adhatunk hozzá még tejet. Ha 2 kisebb adagra osztanánk, akkor osszuk szét 2 kisebb pohár között a zabkását. Készítsük el a csokoládé öntetet, amihez olvasszuk meg a fehércsokoládét és a kókuszolajat forró víz fölött, vagy mikróban és keverjük homogénre őket. Amennyiben alapból nem mandulás fehércsokoládét használunk, keverjünk bele 1 kis darabokra vágott pörkölt mandulát. Öntsük a zabkása/zabkásák tetejére, ha szeretnétek, a csokiba belenyomhattok egy-egy Raffaello-t (az egészséges változatához receptet itt találtok), várjatok percet, amíg a csokoládé megszilárdul - vagy tegyétek hűtőszekrénybe 1-2 percre a folyamat felgyorsítása érdekében - és már törhetitek is a csokoládé réteget.


A pontos lépésekről recept videót Instagram oldalamon találtok.



Átlagos tápanyagtartalom* (1 adagban)


Adag: 1 kis adag Kalória: 331

Szénhidrát: 30g Cukor: 8g Rost: 6g

Fehérje: 7g Zsír: 13g Telített zsír: 1g

Só: 130mg


*A fenti adatok kizárólag tájékoztató jellegűek, a csokoládéöntettel, a Raffaello nélkül és a legkisebb értékekkel lettek kalkulálva. A ténylegesen felhasznált alapanyagok eltérhetnek az általam használtaktól. Minden receptemet egyéni felelősséggel készítsd el!



SZIA!

Nóri vagyok

Üdvözöllek a Breakfast Inspirations oldalán. Itt sok-sok egészséges reggeli és snack receptet találhatsz. Ha szeretnél megtudni többet Rólam,                      

  • TikTok
  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELEMRE
AZ INGYENES
EGÉSZSÉGES RECEPTEKÉRT!

Elkészítetted ezt a receptet?

TETSZETT? OSZD MEG!

Taggeld meg a                                            -t Instagramon!

bottom of page